Συνδικαλισμός

 Ας αποκαλέσουμε συνδικαλισμό τις δράσεις που έχει , έως τώρα, ο σύλλογος που αφορούν θέματα λειτουργίας του θεσμού.

  Ο σύλλογος είχε επαφή με τον τότε (1998) διοικητή του ΙΚΑ κ. Σολωμό. Συζητήθηκε κυρίως το θέμα του ύψους της συνταγογραφίας δια το οποίο πολλοί συνάδελφοι είχαν συνέπειες. Μετά από αυτήν την παρέμβαση σταμάτησαν οι "διώξεις". Λεπτομέρειες γι΄ αυτό το θέμα σε σχετικό δημοσίευμα στο περιοδικό Medical Express.

  Με τον νέο διοικητή κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο είχαμε απ΄ αρχής συνάντηση όπου θέσαμε σε γενική βάση την λειτουργία του οικογενειακού γιατρού. Στην συνέχεια τα ειδικότερα θέματα είχαμε την ευκαιρία, σε δύο συναντήσεις, να τα εκθέσουμε στον αρμόδιο υποδιοικητή κ. Αλέκο Τροβά.

Ο σύλλογος επικοινωνεί ήδη με την νέα υποδιοικήτρια κα Εύη Χατζηανδρέου.

  Για το μεγάλο θέμα της ανάθεσης έως 2500 ασφαλισμένων ανά γιατρό, ενημερώσαμε τον Εισαγγελέα Πειραιώς καθώς τα σωματεία συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ της περιοχής μας όπως ,τελευταία, το γραφείο Πρωθυπουργού.

  Η αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου ήταν πράγματι άμεση. Ζήτησε ενημέρωση από τον διοικητή του ΙΚΑ τόσον προς τον σύλλογό μας όσον και προς τον  Πρωθυπουργό.

  Πιστεύουμε ότι ο θεσμός του οικογενειακού (προσωπικού) γιατρού μπορεί να στηρίξει το σύστημα, κάτι που φαίνεται πως αντιλήφθηκε και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση τις προσπάθειές μας.

 

 ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Δεν απέδωσε η προσπάθεια της διοίκησης για πρόσληψη 10 οικογενειακών γιατρών στην Νίκαια διότι μόνο 3 διαθέτουν τις προϋποθέσεις ώστε να προσληφθούν και από αυτούς τελικά προσλήφθηκαν οι δύο. Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι δεν διέθεταν ...ιατρείο. Νομίζουμε ότι θα μπορούσε το ΙΚΑ να τους χρησιμοποιήσει στα ιατρεία έως ότου αποκτήσουν την εμπειρία του ιδρύματος και μετά ασφαλώς , αφού εξασφαλίσουν την εργασία τους, να ανοίξουν ιατρείο και μάλιστα σε τόπο που θα ικανοποιούσε τις ανάγκες του υποκαταστήματος.Έτσι παραμένουμε με 2500 ασφαλισμένους ανά γιατρό και παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν στην Νίκαια 10000 ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να τους κατανείμουν σε οικογενειακό γιατρό!!

Η διοίκηση θα πρέπει να προσδιορίσει τον απαραίτητο αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με βάση τον πραγματικό αριθμό των ασφαλισμένων. Να ληφθεί γι'  αυτό υπ'  όψιν η εμπειρία που υπάρχει ήδη από την λειτουργία του τηλεφωνικού ραντεβού* και στους οικογενειακούς γιατρούς να ανατίθενται 1500-1800 ασφαλισμένοι. Στην συνέχεια ΝΑ ΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗΣ των κενών που θα διαπιστωθούν.

*Τα στοιχεία του τηλ. ραντεβού για τον Οκτώβριο (έως 10/10/02) στο υποκατάστημα Νικαίας μας δίνουν χρόνο αναμονής για Ορθοπεδικό,  Νευρολόγο, Οφθαλμίατρο, Ρευματολόγο, Ωρλ, Ψυχίατρο και Ενδοκρινολόγο, 20-25 εργάσιμες μέρες. 

ΟΜΩΣ...

Την Παρασκευή (15-02-2002) είχαμε συνάντηση με το γραφείο της υποδιοικήτριας του ΙΚΑ κας Χατζηανδρέου. Μας δέχθηκε ο κος Αποστολόπουλος.

Δεν μπορεί επί του παρόντος να γίνει καμία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού. Τις επόμενες ημέρες θα πληροφορηθούμε την εξέλιξη αυτού του θέματος.Όλοι αναμένουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Κάναμε γνωστό στην διοίκηση την πρόθεσή μας να διεκδικήσουμε την αμοιβή που προβλέπεται από το 4677/3/146 της 28 Δεκ. 1997 έγγραφο για όσον χρόνο μας ανατίθενται πέραν των 1800 ασφαλισμένων καθώς και την αμοιβή που προβλέπεται όταν αναπληρώνουμε απουσιάζοντα συνάδελφο και τα οδοιπορικά που ΔΕΝ διακόπτονται κατά την άδεια μας. Για το θέμα αυτό θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μόλις το διερευνήσουμε νομικά.

Συνάδελφοι

Σε λίγο κατατίθεται το σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη με βάση τον προσωπικό (Οικογενειακό γιατρό). Υπάρχουν πληροφορίες που λένε περίπου τα παρακάτω :

Διατηρείται το ιδιωτικό ιατρείο όπου ο ιατρός δέχεται τους ασφαλισμένους. Το ωράριο θα είναι 7.30* ώρες με ανάλογη αμοιβή. Δεν γνωρίζουμε πόσους ασφαλισμένους θα έχει κάθε ιατρός. Ανά τριετία ανανεώνεται η σύμβαση ενώ θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους μονίμους του ΙΚΑ και για τους μακροχρόνια συμβασιούχους. Δημιουργούνται τα αστικού τύπου κέντρα υγείας.

Αυτά όλα είναι βέβαια πληροφορίες που δείχνουν όμως την πορεία που ακολουθείται. Θα ήταν σκόπιμο να είχε ο ΣΕΥΠΙΚΑ δικό του νομοσχέδιο προς διαπραγμάτευση με θέσεις για την μεγάλη αλλαγή που πρόκειται να επιτελεσθεί.

Ο Σύλλογος Οικογενειακών Γιατρών έχει προτείνει ένα σχήμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης προς υπουργείο υγείας και προς το ΙΚΑ χωρίς να γνωρίζουμε την τύχη του. Έτσι στην πραγματικότητα είμαστε στην αναμονή. 

*Αμφιβάλλουμε για το πόσο συμβατό με διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες είναι μια τόσο μεγάλης διαρκείας άσκηση ιατρείου.

 

ΘΕΜΑΤΑ

Στην συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή 15-02-2002 με τον υπεύθυνο του γραφείου της υποδιοικήτριας του ΙΚΑ , κον Αποστολόπουλο ,θέσαμε τα παρακάτω θέματα διότι πιστεύουμε ότι η επίλυσή τους θα συμβάλλει στην βελτίωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ προς τους ασφαλισμένους αλλά και θα βοηθήσει τους ιατρούς στην άνετη άσκηση των καθηκόντων τους:

Α) Πρέπει, επιτέλους, να λυθεί το μεγάλο θέμα της ανάθεσης 2500 ασφαλισμένων ανά οικογενειακό γιατρό και να επανέλθουμε στους 1800.

Σαν αρχή μπορούν να προσληφθούν οι γιατροί που έκαναν  αίτηση για οικογενειακοί. Οι τρεις έχουν ιατρείο και μάλιστα σε τοποθεσίες που ικανοποιούν τις ανάγκες μας, οι δε άλλοι προτίθενται να ανοίξουν ιατρείο και μάλιστα εκεί που χρειάζεται, αν προσληφθούν.

Οι οικογενειακοί γιατροί κατά την κανονική τους άδεια ή κατά την, για άλλους λόγους, απουσία τους φροντίζουν να αφήνουν σε άλλο συνάδελφο τους ασφαλισμένους τους. Αυτό γίνεται κατ΄ έθιμο για να διευκολύνεται η υπηρεσία. Με 2500 όμως ασφαλισμένους, από εδώ και μετά, θα υπάρξει πρόβλημα αναπλήρωσης. Φυσικά η μη ανεύρεση αναπληρωτή δεν μπορεί να στερήσει από τον γιατρό την κανονική του άδεια.

Β) Προβάλλουμε απαίτηση επί πλέον αμοιβής για τους πέραν των 1800 ασφαλισμένων που περιθάλπουμε από τότε που ξεπεράστηκε αυτός ο αριθμός και έως ότου συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση. Αυτό προβλέπεται από το έγγραφο 4677/3/146 της 28 Δεκ. 1997 που πρόσφατα μας απέστειλε η αξιότιμη γεν διευθύντρια κα Ε.Αντωνοπούλου.

Δεν επιθυμούμε να διατηρηθεί αυτός ο αριθμός (2500) έστω και αν αμειφθούμε, όμως για όσον χρόνο εξυπηρετούμε πάνω από 1800 ζητούμε να τηρηθεί το παραπάνω έγγραφο.

Γ) Το έγγραφο αυτό προβλέπει επί πλέον αμοιβή όταν ο γιατρός αναπληρεί απουσιάζοντα συνάδελφό του και ακόμη κατά την άδεια απουσίας του δεν διακόπτεται η χορήγηση οδοιπορικών. Προβάλλουμε αίτημα αναδρομικής ικανοποίησης.

Δ) Είναι καιρός να δοθούν τα συνταγολόγια στους ασφαλισμένους , όπως γίνεται σε όλα τα ταμεία. Τα νέα συνταγολόγια έχουν χώρο για τα στοιχεία κατόχου. Όταν την ευθύνη ανανέωσης του συνταγολογία θα έχει ο ασφαλισμένος τότε η επίσκεψη στον γιατρό θα γίνεται όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη και αυτό θα συμβάλλει ώστε να λειτουργήσει το σύστημα  ορθότερα. 

Ελπίζουμε να αναβαθμίσουμε την συνεργασία μας ώστε να βοηθήσουμε όλοι, με γνώμονα τον ασφαλισμένο, το ΙΚΑ να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Το ιατρικό προσωπικό είναι άκρως εξειδικευμένο. Υπάρχουν 6 έτη βασικών σπουδών και, αν υπάρχει ειδικότητα, άλλα 5 ή 6 έτη μεταπτυχιακής άσκησης. Υπάρχει ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης. Αυτό απαιτεί αγορά βιβλίων συμμετοχή σε συνέδρια και επιστημονικές ανακοινώσεις, δηλαδή έξοδα Ξενοδοχείου, εισιτήρια κ.λ.π. και βέβαια η συνεχής αυτή εκπαίδευση γίνεται πέραν του ωραρίου εργασίας , που κάποιοι σκέπτονται να το αυξήσουν. Καθώς η απαίτηση για ιατρική συνδρομή δεν εξαρτάται ούτε από χρόνο ούτε από τόπο και δεν αναβάλλεται, το ιατρικό επάγγελμα (λειτούργημα)  δεν μπορεί  να αντιμετωπίζεται με τις πενιχρές αμοιβές του σήμερα. Σήμερα η πολιτεία προσανατολίζεται στην καλύτερη αμοιβή των πτυχιούχων στον δημόσιο τομέα, κατά συνέπεια αυτές οι απόψεις είναι συνεπείς προς αυτό το πνεύμα

Αν δεν ληφθούν όλα αυτά υπ΄ όψιν στον σχεδιασμό του νέου "ΕΣΥ" οποιοδήποτε σύστημα θα αποτύχει.

 

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ (;)

Σε πρόσφατη επικοινωνία μέσω Fax την 5-3-02 η κα Χατζηανδρέου αναφέρει ότι θα ξαναγίνει προσπάθεια πρόσληψης οικογενειακών γιατρών !!!

 

 ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ τα προβλήματα στο υποκατάστημα Νικαίας μετά την εφαρμογή του τηλεφωνικού ραντεβού. Ήδη για τις περισσότερες ειδικότητες τα ραντεβού δεν κλείνονται πλέον διότι έχουν καλυφθεί για διάστημα 32 εργασίμων ημερών. Οι ασφαλισμένοι καθώς δεν εξυπηρετούνται κατευθύνονται στους ήδη φορτωμένους με , τουλάχιστον 2500 άτομα ανά γιατρό, οικογενειακούς γιατρούς. 

   Για τα ανωτέρω πήραμε απάντηση από την Υποδιοικητή του ΙΚΑ ότι το ραντεβού λειτουργεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις , κανονικά.

   Όμως με το υπ΄ αριθμ. Γ55/378 29/6/2002 έγγραφο, που ακολούθησε και απευθύνεται προς όλες τις μονάδες (όχι στις "ελάχιστες" εξαιρέσεις που πιθανώς έχουν πρόβλημα) επισημοποιείται η κατεύθυνση προς τους οικογενειακούς γιατρούς των ασφαλισμένων που δεν εξυπηρετούνται από το τηλεφωνικό ραντεβού!!!

    Ζητήσαμε να έχουμε συνάντηση με την Υποδιοικητή κα Ε.Χατζηανδρέου για όλα αυτά αλλά και ειδικά να συζητήσουμε το μέλλον της πρωτοβάθμιας περίθαλψης , όμως μας δηλώθηκε ότι τα θέματα είναι γνωστά και μια τέτοια συνάντηση θα ήταν άσκοπος. Διαπιστώνουμε ότι το πνεύμα συνεργασίας εγκαταλείπει την διοίκηση.

  Αναμένουν ακόμα οι αιτήσεις συναδέλφων να διορισθούν ως οικογενειακοί στην Νίκαια και ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται και το σύστημα υποβαθμίζεται οι αρμόδιοι μας καθησυχάζουν ότι όλα βαίνουν καλώς. 

    Όλη αυτή η αλληλογραφία κοινοποιείται προς το Γραφείο Πρωθυπουργού ,το Υπουργείο εργασίας Κοινωνικών ασφαλίσεων και τον Διοικητή του ΙΚΑ. Φαίνεται ότι οι καθησυχαστικές απαντήσεις έχουν άλλους δέκτες διότι εμείς ζούμε την υποβαθμισμένη πραγματικότητα.

   Λάβαμε απάντηση για τα αιτήματά μας όπως προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργίας του θεσμού του οικογενειακού γιατρού . Η αρμόδια υπηρεσία απαντά αρνητικά. Μετά ταύτα ελπίζουμε από τον προσεχή Σεπτέμβριο να μπορούμε να αρχίσουμε δικαστική διεκδίκηση αυτών που δικαιούμεθα.(Θέματα Β και Γ)

  

     

Επιστροφή στην αρχή